
TUS Sonrası DOKTORLARIN TERCİHİ
(NEDEN DERMATOLOJİ BİRİNCİ?)
Tıpta uzmanlık sınavı, tıpta bir dalda uzman olmak için girdiğimiz ve dünyanın en zorlu kabul edilen sınavlarından biri. Bir doktorun hayatının mesleki dönüm noktası diyebiliriz.
Bu sınavda aldığımız puana göre değil de sıralamamıza göre tercih yapıyor ve bu tercihleri de belirli unsurları dikkate alarak sıralıyoruz.
Sınav sonundaki sıralamamızı göz ardı edersek tercihler genelde nasıl yapılıyor, nelereden etkileniliyor;
diğer bir deyişle, tus sonrası bölümlerin yüksek veya az talep görme sebepleri nelerdir kabaca bir değerlendirebiliriz.
HAYALİNDEKİ (İDEALİNDEKİ) BÖLÜM: Belki bir akrabandan etkilendin, belki bir dizi-filmden etkilendin belki de bir yakınını tedavi eden bir doktordan, hiç farketmez.
Bir şekilde kafana kazındıysa bir bölüm o hep içini kemirebilir. Bazen sırf bunun için bile değer ve ömür boyu seninle olacak mesleğini netleştirmek için
başka hiçbir unsurun gözünde değeri kalmaz.Eskiden çoğunlukla buna göre yapılırmış tercihler. Ne de güzel olurmuş.Mesleki tatmin için de çok önemli.
ATAMALAR VE ZORUNLU HİZMET: Zorunlu hizmette taşrada yer almayan bölümler de var, en ücra ilçelere atanabilme ihtimali olan bölümler de var.
Ayrıca Zorunlu hizmet ataması sonrası devlet atamasıyla istediğiniz şehre dönebilme ihtimaliniz bazı bölümlerde diğerlerine oranla daha yüksek olabiliyor.
Neden bu kadar önemli? Çünkü doktorlarda insan ve aile düzenlerini biran önce oturtmak istemeleri kadar doğal bir durum olamaz.
EKONOMİK SEBEPLER: Doktor maaşı, döneri sadece doktorların değil eş dost akrabanın da çok ilgisini çeken bir kriterdir bilirsiniz. Hatta doktor ne kadar kazanır ne kadar döner alır artık futbol muhabbeti kadar yaygın bbir konu halinde.
Şüphesiz kutsal da olsa bu bir meslek ve tabi ki eğitimi için bu kadar zaman ve emek harcanan ve hayata da geç başlanan bu meslekte kazanç da en az diğer kriterler kadar önemlidir.
Yine kişisel sebeplerle ilk sıraya koyulabilecek kriterlerden sayılabilir. Ama öyle bölümler var ki kazancı çok yüksek olsa da şuan tusta en az tercih edilen bölümler listesinde hızla yükselmekte. Sebebi diğer kriterlerde..
SAĞLIKTA ŞİDDET: Evet artık her doktorun değerlendirmeye aldığı konulardan biri oldu ve hala da kalıcı bir çözüm bulunabilmiş değil ne yazık ki bu konuya.
ACİLDEN KONSÜLTASYON DURUMU: İleride icap nöbetleri için oldukça önemli bir kriter. Risk alıp telefonla da icap nöbeti tutanlar olsa da nöbetin hakkını verip hastaneye gitmek her vaka için oldukça sıkıntılı bir durum olacaktır.
Bu sebeple ki acil servis konsültasyon çağırılma sıklığı da artık tercihlerde önemli bir kriter haline gelmeye başladı diyebiliriz.
MALPRAKTİS: Tıbbi hatalarda hekime açılan davaların sıklığı ve büyüklüğü son dönemlerde hekimler tarafından uzmanlık tercihinde en hızlı yükselen ve yoğun şekilde dikkate alınan kriteri diyebiliriz ki çok da haklılar.
Ömür boyu kazanamayacakları ücretlerde tazminat davaları görüldükçe riskli bölümlere olan talebin azalması da doğaldır tabi.
Hukuk insanlarının bu konuda kendilerinin de yapabildiği hatalara göre karar vermeleri belki de ortaya çıkabilecek haksızlıkların önüne geçebilecektir.
Hekimin de insan olduğu unutulmamalı. Bir hatası, tüm ömründen çalınmamalı.
ÖZELDE İŞ İMKANI: Zorunlu hizmeti bitirdikten sonra şehir değişikliği için, maddi sebeplerle veya kişisel tercihler nedeniyle özel sektörde çalışmak isteyen hekimler için
özel sektörde aranan, talep gören bölümlerin tercihi daha ön plandan olacaktır.Bu da tabi dönemin şartlarına göre değişiklik gösterebiliyor.
ASİSTANLIK EĞİTİM SÜRECİ: Sırf bu sebeple uzmanlık sınavına hiç girmeyen ve girmeyi de hayal dahi etmeyen hekimler olduğundan emin olabilirsiniz. Öyle bölümler ve hastaneler var ki İnsanın insana yapmayacağını hekim hekime yapabilmekte.
Disiplinli bildiğimiz Askeri ast üst ilişkisinden daha katı ve acımasız olabilen yerler ne yazık ki bulunmakta. Ayrıca asistanlıkta bölüme ve hastaneye göre gelir de değişmekte.
Bu sebeplerle asistanlık eğitim süreci de artık kriterler arasında önemli kıstas haline geldi diyebiliriz.
HASTAYLA TEMAS : Araştırma yapmayı, eğitim almayı, eğitici olmayı ön planda tutmak, Sağlıkta Şiddet, haksız malpraktis davaları vb nedenlerle hastayla temas istememek.
Görüldüğü üzere kolay bir seçim olmuyor sınav kadar zorluyor hekimleri bu kararı vermek. sonuç olarak bazı bölümler bugünün şartlarına göre de ön plana çıkabiliyor.
Sağlık Bakanı sayın Fahrettin Koca'nın da geçtiğimiz günlerde açıkladığı üzere; birinci sırada DERMATOLOJİ, son sıralarda CERRAHİ BRANŞLAR olduğuna göre Sağlıkta Şiddet, DHY sonrası Atama kaygısı, İcap nöbetleri, Asistanlık eğitim sürecinin eğitim dışı zorlukları gibi konular
hekimleri bu tercihlere zorluyorlar yorumunu yapmak çok da yanlış olmayacaktır.
Tüm bu unsurlar genelleme yapmaya yetebilse de, karar aşamasında kişisel durmumuza en uygun şekilde tercih yapmak belki de en doğrusu olacaktır..
Unutmamalıyız ki hekimin hayatının en kritik kararlarından biridir, tus sonrası uzmanlık tercihi.
Tüm meslektaşlarımıza hayırlısı olması ümidiyle.
AKANDEMİR