guldo78 yazdı:Ahhh ahh , Avrupadan Türkiyeye evlenen sayin kader arkadasim....
Simdi sen Asistanligi TRde yapayim diyorsun, evlenince dimi, yani esinden dolayi... Simdi bak:
1. YÖK denkligini verir, sorun degil... Ama Tip fakültesi bittigine dair diploma lazim, bu f1 f2 almanyanin galiba eskiden yapilan AIPsi yani 1 yil Internlikten sonra 2 sene az bir para alarak bizi calistiriyorlardi, ama mezun bir hekimsin yinede. En az 6 yil okuduysan ve diploman varsa, transskript alip YÖKe veriyosun,
zamani geldiginde sana tek tek yazarim yapacaklarini
2. denklik en gec 6 ayda gelir. TUS ne zaman olacak ona bak, mesela diyelimki denkligini ekimde aldin, TUS nisanda, o zaman sen sen ol ve marta kadar Saglik Bakanligina diplomani verme.....!!!!!! verirsen eger mecburi hizmete yollarlar seni o zamanda TUS calisamazsin
(tecrübeden dolayi biliyorum...)
Martta Saglik bakanligina gidip ayni YÖKe verdigin evraklarin aynisini ver, ayricada aldigin denkligi. Ve Memur olarak kayitli oluyosun... TUSa kayit ol.
3. TUSa girmek zorundasin, yurtdisindan gelmen farketmez. mecburi hizmette yapmak zorundasin. Ama TUSa gireceksen, dedigim gibi bakanliga gec basvurki atanman olamasin..
4 TUSu kazanirsan ne mutlu sana hemen baslarsin asistanliga
5TUSu kazanamazsan o zaman esin asistansa onun bulundugu sehire ataman olur ve pratisyen hekim olarak calisirsin, esin asistan degilse artik duruma göre atanirsin, ama sizi ayirmazlar.
6. Türkiyede yasarken esinin EU pasaportu almasi mümkün degil. Bunun icin belirli bir süre Ingilterede Ikamet etmesi gerekir. Yani döndügünüzde Ingiltereye alir. Ama evlendiginiz icin vize gibi sorunu olmayacak. Aile birlesimi adi altinda konsolosluga basvurup vize almaniz kolay olur.
7. Sen TRde uzman olabildikten sonra, hiiicc bosuna gitme Ingiltereye, cünki Uzamanlarin rahati (tabi uzmanliga göre) cok daha iyi... (esim göz uzmani ve gördügüm kadariyla pek rahat, parasida iyi)
8. Esin madem asistan, o zaman esine Ingilterede asistanliginin bir bölümünü yapmasini saglayabilirsiniz. Burssuz olduktan sonra sorun olmaz sanirim. Bunu asistanlik yaptigi hastanedeki hoca veya müdürüne soracak.Prosedür biraz farkli.
9. Sayet asistanligi bitince, Ingilterede denklik almaya calisir. Ha pardon Uzmanlik bitince 1-2 yil kadar mecburi hizmeti var....
Valla durum bu. Bende pasa pasa TUS calisiyorum...
Konu tarih olmus, ama yeni denk geliyorum...yaa bu ne çok demotive oldum!! Bende Belcikada tip i bitirince turkiyede tus a girip uzmanligimi ordan yapmayi dusunenlerdenim ama bunlar gozumu korkuttu ne yalan soyleyimm..bir yere takildim simdi, çifte vatandaslik olunca yabanci kontenjandan alinmiyormu, ve aliniyorsa 5 sene maassiz assistanlik mi söz konusu...saka dimi bu ..umarim oyledir! Sayet durumun trajikligi karsisinda "out" olmus durumdayim!