DİKKAT !Acil Tıp bir savaş alanı değil, acil doktoru da bir savaşçı bir cengaver değildir... Ben Bakırköy Dr.Sadi Konuk EAH Acilinde 5. ayımı tamamladım ve bu süre içinde ne hiçbir hasta veya hasta yakını ile kavga ettim ne de herhangi birisi camı çerçeveyi kırdı, kaldı ki aci,lin içinde daima güvenlik görevlileri + polis var.
Eğer siz karşınızdaki hastaya, o hastanın acile derdine deva aramak için geldiğinin bilincinde olarak muamele ederseniz,
hasta yakınlarına kendinizi onların yerine koyup empati ile yaklaşır,
"ya benim hastam şu an kalp krizi geçiriyor olsaydı, ya da şu an benim hastam (mesala annem, babam, kardeşim vs) şu trafik kazası geçiren kişinin yerinde olsaydı bana nasıl davranılmasını isterdim" diye düşünerek davranırsanız acilde ne kavga gürültü olur ne de tartışma !
Unutmayın ki acile gelen her hasta ve hasta yakını sadece fiziki olarak değil psikolojik olarak ta travmatik durumdadır. Eğer iyi bir doktorsanız hastanızı bedensel ve psikolojik olarak bir bütün halinde değerlendirmeyi öğrenmek ve uygulamak zorundasınız...
Acilde çalışan hekimler hastalarına yukarıda bahsettiğim şekilde yaklaşmayı becerebilirse ve diğer acil çalışanları da aynı şekilde davranabilirse acillerde yaşanan olumsuz olayların sayısı da azalamış olacaktır...
Ha bir de bir hasta gurubu vardır ki alkollü ne dediğini ne yaptığını bilmeyen bu insanların sakinleştirilmesinden siz sorumlu değilsiniz bunu unutmayın !
Acilde çalışan her hekim eğer hastaya gerekli müdahaleyi yapacak güvenli bir ortam oluşmadığına kanaat getiriyorsa o müdahaleyi güvenli ortam sağlanana kadar yapmama ve erteleme hakkına sahiptir. Güvenlikçiler ve polis bu tip kişilere müdahele ederek ortamı sakinleştirdikten sonra doktor gelir ve hastaya gerekli müdahaleyi yapar...
Bilmem acili bir savaş alanı gibi görerek acilden korkan arkadaşlara yardımcı olabldim mi?
Ha bir de gerçekten de insanlarla iletişim kurmakta zorlanyorsanız, çok çabuk sinirlenen bir yapınız varsa kısaca endinize yeterince hakim olamayan birisi iseniz ve sinirleriniz zayıfsa o zaman gerçekten ACİL TIBBI yazmayın... Çünkü hem kendinize hem hastalara hem de diğer acil çalışanlarına zarar vermiş olursunuz..