Tarih: Pts Tem 19, 2010 11:25 pm Mesaj konusu : Ben bir ev doktoruyum. Peki kimdir ev doktorları? Ne yapar?
Ev doktoru bir nevi doktorun evde kalmışıdır. Tus doktoru da diyebiliriz. Doktorları da değersizleştirme, aşağı çekme yolundaki sistemli uğraşlar sonucu ne pratisyen, ne de aile hekimi olarak huzur bulamayacağını bilen; uzman olursa yırtacağını sanan; aslında bunun da büyük bir yanılgı olduğunu içten içe hissetse de, tus yoluna bir kez girdiği için artık dönüşü olmayan doktordur.
Yeni mezundur, ufacık tefecik içi dolu turşucuktur, zavallıdır. Ölmüştür, ağlayanı yoktur. Tıp fakültesindeki 6 yılını "Yaa son gün çalışıyorum, eski soru yetiyor, sınavları veriyorum, süper miyim neyim, evet evet süperim ben" diyerek hezeyanlar içinde; aklı 5 karış, biranın köpüğü 2 karış olacak şekilde geçirmiş; ama artık g.te gelmiştir. Bu aşamayı geçemeyene ağlasa da meme yoktur. O; düzenli çalışan, ama eğlenmesini de bilen, ilk girdiği tusu kazananlardan değildir. Zaten kendisi de bol bol ağlar, mız mız mızlar. Yaşına bakar ağlar, cebine bakar, sivilcesine, göbeğine bakar ağlar. Hele liseden ordan burdan yaşıtı olan arkadaşlarının "sailing to.. Netherlands.." bilmem ne fotograflarına facebooktan hiç bakmasın, kıyamam, bu kadarı da günah.
Neyse konu başlığımızdan sapmayalım, yaramız deşilince hemen cıvımayalım.Toparlamak gerekirse, ev doktorlar; tıp fakültesi mezunu, hiç doktorluk yapmadan eve kapanmış ezber yapan, veya bir süre iş olsun diye sağlık ocağında çalışıp istifa etmiş, sonra eve kapanmış, ezber yapan insancıklardır. Bu ikinci grup, yani istifa eden grup muhtemelen; "mutlaka gidilmeli görülmeli, doğa harikası, kültür mirası" diye daha önce kendisinin de vik vik öttüğü o uzak yerlere devlet memuru olarak çalışmaya gidince ağzının payını, boyunun ölçüsünü de almıştır ekstradan, o konuya hiç girmiyorum. "Türk tıp tarihinin en çok satan kitabı dersaneleri" ne de hiç girmiyorum, devam ediyorum ve ev doktoru kimdir? i son bir kaç paragrafla bitirmeye çalışıyorum.
Sonuçta ev doktorları ailesinin yanına dönmüş, evde oturup ders çalışan, eşşek kadar olmuş çocuklardır. Başka bir alemde yaşamaktadırlar. Bir hasta söz konusu olduğunda (kendileri vaka der) bildikleri şeyler ( ki o da aşağıda 5 şık olursa) ;
en sık sebebi..en olası tanısı..en yararlı testi.. en uygun bilmemnesi..en kesine en yakın kriteri.. en en en kesin kriteri.. o aşamadan sonra ilk yapılması gerekeni, vs vs dir. Hatta harika tekerlemeleri vardır. Basit bir örnekle tekerlemeleri mesela şöyle bir şeydir:
Akciğer kanserinin en önemli sebebi sigaradır. Asbest de akciğer kanserinin önemli sebeplerinden birisidir. Asbest ayrıca mezotelyomanın en sık sebebidir. Ama asbestin en sık neden olduğu kanser mezotelyoma değil akciğer kanseridir. Asbestin en sık yaptığı şeyse kanser değil plevral plaktır... gib gibi gibi..
Tekerlemede teklerlerse de üzülmezler.. çünkü şüphesiz en iyi oldukları şey onları kurtarakcaktır... O mucize şey... 5 şıkkı 2 şıkka düşürme sanatıdır ki, iyi bir beşten ikiye düşürücü iseler sırtlarının asla yere gelmeyeceğini bilirler..
Bununla da kalmaz ev doktorları.. Bir yandan, komşular ve aile fertleri için aksi ispat edilinceye kadar şeker, tansiyon, kalp hastalıkları uzmanı; beslenme uzmanı, alkolle birlikte alınmaması gereken ilaçlar uzmanı, her türlü tahlil tetkik sonucuna bakma ve yorumlama uzmanıdırlar.
Ev doktorları utanmadan aramızda yaşamaktadırlar..
dranestezi26
Comez Tip Ogrencisi
Tarih: Pts Tem 19, 2010 11:33 pm Mesaj konusu : Re: Ben bir ev doktoruyum. Peki kimdir ev doktorları? Ne yap
süper bir yazı olmuş ya,sen yazdıysan senin ellerine,cümlelerine sağlık,başkası yazıdysa onun fikirlerine,cümlelerine sağlık,süper özetlenmiş
Drtus Reklam
Tarih: 13.10.2009 Mesaj konusu : DrTUS Reklam
dr_prometheus
PROFESOR
Tarih: Pts Tem 19, 2010 11:38 pm Mesaj konusu : Re: Ben bir ev doktoruyum. Peki kimdir ev doktorları? Ne yap
çok güzel bi yazı,son 1 senedeki halim,neyse mecburiye geri dönüyorum en azından işe yarar hissedicem kendimi ...
teşekkürler.
_________________ beklemekte oldugun sey, ancak onu beklemeyi unuttugunda gerçeklesir.bu evrenin sen bakarken soyunamiyorum deme seklidir..
ephemera
Comez Tip Ogrencisi
Tarih: Pts Tem 19, 2010 11:46 pm Mesaj konusu : Re: Ben bir ev doktoruyum. Peki kimdir ev doktorları? Ne yap
_________________ Sana kutsal gelen bin yıllık çınar
fiske vuruşuyla yıkılır bir gün
drdenizim
Stajer Dr.
Tarih: Sal Tem 20, 2010 12:50 am Mesaj konusu : Re:
elıne saglık guzel olmus...
drsvc
DRTUS MODERATORU
Tarih: Sal Tem 20, 2010 1:10 am Mesaj konusu : Re: Ben bir ev doktoruyum. Peki kimdir ev doktorları? Ne yap
ephemera demiş ki:
tıp fakültesi mezunu, hiç doktorluk yapmadan eve kapanmış ezber yapan, veya bir süre iş olsun diye sağlık ocağında çalışıp istifa etmiş, sonra eve kapanmış, ezber yapan insancıklardır
süper anlatmışsın
Drtus Reklam
recluse
Kidemli Asistan Dr.
Tarih: Sal Tem 20, 2010 1:15 am Mesaj konusu :
çok eğlenceli bir yazı olmuş, nöbetime daha güzel daha enerjik başladım sayende kalemine sağlık...
drcoolman
Basasistan
Tarih: Sal Tem 20, 2010 1:16 am Mesaj konusu :
recluse demiş ki:
çok eğlenceli bir yazı olmuş, nöbetime daha güzel daha enerjik başladım sayende kalemine sağlık...
şaka edıyosun galıba barı smile falan koy da anlıyalım
eceabad
Intern Dr.
Tarih: Sal Tem 20, 2010 2:10 am Mesaj konusu : Re:
ev doktoru, süper olmuş
mezuniyet sonrası 2 ay evde beklemek zorunda kalmıştım, o bile o kadar dokunmuştu ki kendimi işe yaramaz,işsiz, iş bulma kurumu üyesi..vs hissetmiştim
ama o günlerin kıymetini bilmek gerekmiş en rahat olduğum dönemdi..
tuatte
Comez Tip Ogrencisi
Tarih: Sal Tem 20, 2010 2:17 am Mesaj konusu : Re:
okuyunca gözlerim doldu nedense. ..Allah hepimizi kurtarsın bu ev doktorluğundan...
drcoolman
Basasistan
Tarih: Sal Tem 20, 2010 2:21 am Mesaj konusu : Re: Ben bir ev doktoruyum. Peki kimdir ev doktorları? Ne yap
ephemera demiş ki:
teşşekkürler..insan dolunca taşıyor işte böyle:)
adam dolmasın mı hangimiz dolu degılız....
eskarkeş ol dıyorlar resmen bıze
Drtus Reklam
tuskilidi
Intern Dr.
Tarih: Sal Tem 20, 2010 2:50 am Mesaj konusu : Re: Ben bir ev doktoruyum. Peki kimdir ev doktorları? Ne yap
harika olmuş
dr_prometheus
PROFESOR
Tarih: Sal Tem 20, 2010 2:56 am Mesaj konusu :
scarlett_ demiş ki:
valla 6 ay kadar ev doktorluğu yaptım .iğrenç bişey...sürekli şu diyaloglar geçiyodu apartmandaki teyzelerle aramda.
-kızım sen ne doktorusun?
-????eee ıııı pratisyenim teyze...
-o ne oluyo kızım?
-ıııı eeee sağlık ocağı doktoru demek(sıradaki soruyu tahmin ediyorum sorma sormaaaa)
-hııı sağlık ocağında niye değilsin kızım?
-kem-küm (içimden:sen niye evinde değilsin teyze niye benimlesin.lanetim miisn sen benim)
meraklı teyzeler çok kötü oluyo bu dönemde
_________________ beklemekte oldugun sey, ancak onu beklemeyi unuttugunda gerçeklesir.bu evrenin sen bakarken soyunamiyorum deme seklidir..
dengesiz
Intern Dr.
Tarih: Sal Tem 20, 2010 3:04 am Mesaj konusu :
O; düzenli çalışan, ama eğlenmesini de bilen, ilk girdiği tusu kazananlardan değildir. işte bu cümledir beni tanımlayan ... harika olmuş. faceten sadece bodrum da marekesh te boston london paris nepal berlin ıkıntıda sıkıntıda para var huzur yok çeşme çok sıcak gibim statusları görüp ulen bu herifin iqsu 70-75 arası oynardı ama şimdi zevkten sefadan kendi oynuyo demekki bende sorun diyerekten gittikçe depreşen ev doktoruyum. annemin hala ayy sen bana hiç doktormuş gibi gelmiyosun diyerekten iyice ezdiği ev doktoruyum. artık herşeyi bildiğini düşünüp her denemeden bu sefer de 150 yapmamışsam..... diyip yapmadığımı görünce tabi dikkatli okumadım erken çıktım bahaneleriyle ve aaa bu buymuş doğru düşünmüşüm bu doğru sayılır +1,25 diyerekten kendimi kandıran ev doktoruyum. şu eve güneş girsede ben çıksam tez elden...
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız
DrTus.com :: Bu site Dr.Rıza Eröksüz tarafından kurulmuştur. Bu sitedeki dökümanlar ve yazılar, yazarlarına aittir. Sitedeki bilgiler izin alınmadan yayınlanamaz.